Divizia de Inovare Urbană

Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca este un program de cercetare-dezvoltare care reunește idei, cunoaștere și resurse din societatea civilă, sectorul academic, sectorul cultural, sectorul de afaceri și administrația publică pentru a propune soluții alternative la provocările strategice ale orașului. Temele prioritare cu care lucrează Divizia sunt mobilitatea urbană, locuirea, viitorul muncii și reziliența orașelor. Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca este o inițiativă a Centrului Cultural Clujean, demarată în 2017 în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Municipalității. In 2022 Divizia de Inovare Urbană va fi transferată integral în Primăria Cluj-Napoca.

Ce ne propunem pentru 2019?

Divizia de Inovare continuă să lucreze pe cele trei paliere tematice de lucru: mobilitate urbană, locuire, viitorul pieței muncii și pe 3 componente transversale: promovarea practicilor culturale pentru inovare urbană, creșterea capacității locale de inovare urbană și pregătirea transferului Diviziei către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în 2022.

Astfel, în 2019, implementăm o serie de măsuri pentru încurajarea utilizării transportului în comun, ce au reieșit din raportul Pactului pentru mobilitate, constituim grupul de lucru Pact pentru Locuire, care va coordona o cercetare pe tema locuirii și începem activitățile proiectului Cluj Future of Work, finanțat prin Urban Innovative Actions.

Istoric

În perioada 2017-2018 au fost implementate câteva proiecte pilot conectate cu mobilitatea urbană. Mai multe detalii aici. De asemenea, a fost organizată cea de-a doua ediție a Dialogurilor Urbane, moment în care Primăria și Centrul Cultural Clujean au anunțat dezvoltarea primei Divizii de Inovare Urbană din Estul Europei. Mai multe detalii aici.

În 2017 a avut loc prima ediție a conferinței Dialoguri Urbane, care a marcat și debutul pentru Cluj 2.1| Fondul de Inovare. Detalii aici.