Arta în Joacă

Arta în Joacă este un proiect de educaţie culturală și artistică adresat școlilor clujene. Școlile găzduiesc, pe parcursul unui semestru, un artist în rezidenţă care lucrează împreună cu elevii, profesorii și comunitatea din jurul școlii la dezvoltarea unor proiecte artistice sau a unor acţiuni care să încurajeze inovarea în mediul de învăţare. De asemenea, proiectul aduce în școli experienţe interactive de educaţie culturală și știinţifică, facilitează participarea elevilor la programe artistice și culturale din agenda orașului și asistă profesorii interesaţi să includă arta și cultura în predarea diferitelor discipline școlare.

www.artainjoaca.ro 

Ce ne propunem pentru 2019?

În 2019, extindem rețeaua Arta în Joacă la 10 școli, fiecare școală găzduind un artist în rezidență și o serie ateliere creative facilitate de artiști invitați. Elevii au și ocazia să viziteze instituții de cultură ale orașului și să interacționeze cu alte grupuri de vârstă în scop educativ.

La finalul anului școlar, comunitățile acestor școli sunt invitate să participe la un eveniment comun, de celebrare și prezentare a rezultatelor activităților creative facilitate de proiect.

Artiștii și mediatorii implicați contribuie la editarea unui ghid de bune practici, cu intenția de a dezvolta un instrument de facilitare a relației dintre cultură și educație, care să stea la baza extinderii proiectului în toate școlile clujene în următorii ani.

Istoric

În 2018 a fost formată o rețea pilot de 5 școli din Cluj-Napoca. Fiecare dintre acestea a adoptat în programul educațional un artist rezident, care a participat la activitățile școlii și care a integrat conținut artistic în programul elevilor, cu sprijinul unui mediator cultural și al cadrelor didactice din fiecare școală. Detalii aici.